SIPA pretresa u ZDK i KS: Na meti federalni parlamentarac Kenan Uzunović

Preporučujemo

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu rano jutros započeli su pretrese na više lokacija na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo zbog dokumentiranja krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

U toku dana u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenog bit će ispitan Kenan Uzunović kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za davanje lažnog iskaza.

- -

Naime, nakon što je Kenan Uzunović, zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, u medijima rekao kako mu je nuđen novac da ne glasa za novu Vladu Federacije, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon kojim je snimio audio zapis u kojem mu se nudi novac od N. N. osobe, promijenio, a snimak izbrisao.

Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku, saopćilo je Tužilaštvo KS.

Iz SIPA-e je saopćeno da u sklopu operativne akcije “KU”, na području Sarajeva i Zenice vrše pretrese stambenih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na tri lokacije.

- -

– Pretresi se vrše u cilju pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo davanje lažnog iskaza propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministrstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-Dobojskog kantona – navedeno je iz te policijske agencije.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...