Priča iz Mostara: Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, a ćaća u četnicima

Preporučujemo

Jedan rat, jedan grad, dva brata i otac – u tri različite vojske. To je priča o obitelji Laketa iz Mostara koju je rat u BiH devedesetih potpuno podijelio. Dvadeset i pet godina kasnije, jedini preživjeli, Zoran, za RTS priča o, kako je naziva, obiteljskoj tragediji, i o tome koliko je zlo sam rat.

“Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, a ćaća mi bio u četnicima”, priča Zoran.

- -

Zoran je imao 25 godina kada je rat došao i do grada na Neretvi, a njegov brat Goran godinu manje:

“Bili smo raja, tako odgajani da smo živjeli i s Muslimanima, danas Bošnjacima, s Hrvatima…”

Dotadašnji jedinstveni Mostar podijeljen je na Zapadni i Istočni, hrvatski i muslimanski. Ulica Alekse Šantića, tokom najžešćih sukoba, bila je linija razdvajanja.

“Svi su okolo počeli govoriti da je počeo rat. E onda, ti koji si bio tu, koji si bio u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara”, kaže Zoran.

- -

Tako daje odgovor zašto se borio za HVO – Hrvatsko vijeće odbrane. Brat, zbog najboljeg prijatelja Adisa, odlazi s muslimanima u Armiju BiH. Otac je mobiliziran u Vojsku Republike Srpske.

“Faktički, mi smo bili na dvije strane. Možda sam i ja pucao, što kažu, možda sam brata ubio”, rekao je Zoran i dodao da ipak zna gdje mu je stradao brat, od minobacačke granate.

Granatu je ispalila HVO. Brat mu je sahranjen zajedno s borcima Armije BiH na Šehitlucima pored kazališta. Otac i majka su preživjeli rat. Prvi susret s ocem pomogao je Crveni križ.

“Gdje si, Ratko, šta ima? Šta će mi reći, zagrlio me, šta će mi reći? Šta da mi kaže – da nisi bio u ustašama, je li, gdje ti je onaj brat balija, je li, ili ja sam bio u četnicima, je li? Zagrlio me, ćaća mi je, otac mi je”, prisjeća se Zoran, prenio je index.hr.

Sa suprugom i dvije kćeri živi u Mostaru. Poslije rata, djecu je krstio u Pravoslavnoj crkvi. Majka i otac su mu sahranjeni na gradskom groblju Sutini.

“Moja je poruka da se nikada nikome ne ponovi ovo što se meni dogodilo”, naveo je Zoran.

Najnovije

FERK razmatara inicijativu da struja ne poskupi za domaćinstva s većim brojem djece

Za sutra je najavljena je sjednica Regulatorne komisije za energiju FERK, na kojoj će se razmatrati inicijativa o izuzimanju...