EU uvela sankcije za 33 osobe zbog smrti Navalnog

Preporučujemo

Danas je Evropsko vijeće odlučilo nametnuti restriktivne mjere protiv 33 osobe i dva entiteta povezana s naglim smrtnim slučajem ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog u kaznenoj koloniji. Ova odluka donesena je u okviru Režima globalnih sankcija EU-a za ljudska prava.

Josep Borrell, Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je naveo da sporo ubijanje Alekseja Navalnog od strane režima Kremlja snažno podsjeća na potpuno nepoštovanje ljudskog života.

- -

– Današnje sankcije demonstriraju našu odlučnost da držimo političko rukovodstvo i vlasti Rusije odgovornim za nastavak kršenja ljudskih prava u Rusiji. Istovremeno, znamo da Putin nije Rusija, a Rusija nije Putin. Nastavit ćemo podržavati civilno društvo i neovisne glasove u Rusiji, dodaje Borrell.

Novi popisi uključuju kaznene kolonije u kojima je Aleksej Navalni bio zatvoren od juna 2022. godine do svoje smrti, popravnu koloniju IK-6 i maksimalno sigurnosnu popravnu koloniju IK-3. Obje kolonije poznate su po izvođenju fizičkog i psihičkog pritiska, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mjesta gospodin Navalni je pretrpio zlostavljanje, uključujući ponovljeno izoliranje u kaznenoj ćeliji i okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Glavni upravnik IK-3, Vadim Kalinin, i razni zamjenici glavnog upravnika kolonije također su sankcionirani.

Osim toga, Vijeće je odlučilo uključiti članove pravosuđa poput Andreja Suvorova, koji je prošle godine osudio Alekseja Navalnog na 19 godina u posebnoj režimskoj koloniji pod neljudskim uvjetima, Kirila Nikiforova, koji je odbio njegovu tužbu protiv IK-6 za žalbu zbog premještaja u kaznenu ćeliju na 12 dana, te Evgeniju Nikolaevu i Nataliju Dudar, koje su donijele niz odluka protiv političkih protivnika, uključujući gospodina Navalnog, time doprinoseći političkoj represiji u Rusiji.

Među ostalim navedenima su i visoki zvaničniic u zatvorskom sistemu i Ministarstvu pravde koji su bili odgovorni za izvršenje zatvorskih kazni Alekseju Navalnom i drugim političkim protivnicima, ili nisu osigurali zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda.

- -

Sa današnjim popisima, restriktivne mjere u okviru Režima globalnih sankcija EU-a za ljudska prava sada se primjenjuju na 104 fizičke i pravne osobe i 23 entiteta iz više zemalja.

Osobe navedene pod sankcijama podložne su zamrzavanju imovine, a zabranjeno je pružanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, njima ili u njihovu korist. Dodatno, zabrana putovanja u EU primjenjuje se na fizičke osobe navedene.

EU je duboko zabrinuta zbog nastavka pogoršanja situacije ljudskih prava u Rusiji. Nezakoniti, neopravdani i bezazleni rat agresije Rusije protiv Ukrajine dodatno je ubrzao unutrašnju represiju u zemlji, drastično ograničavajući slobodu mišljenja i izražavanja, kao i medijsku slobodu, i uveo ratnu cenzuru.

EU i dalje snažno osuđuje teško proširenje restriktivne zakonodavstva i sistematsko i intenzivno gušenje civilnog društva i branitelja ljudskih prava, kao i neumjereni obračun sa neovisnim medijima, pojedinačnim novinarima i medijskim radnicima, članovima političke opozicije i drugim kritičnim glasovima aktivnim u cijeloj Ruskoj Federaciji i izvan nje.

U izjavi visokog predstavnika u ime EU-a o smrti Alekseja Navalnog 19. februara 2024. godine, EU je izrazila svoj bijes zbog gospodinove Navalnog smrti i podsjetila na svoje ponovljene osude njegovog trovanja i politički motiviranih akcija poduzetih protiv njega, uključujući njegovo zatvaranje i zlostavljanje u zatvorskom sistemu. Naglasila je da EU neće štedjeti napore da drži rusko političko rukovodstvo i vlasti odgovornim za njegovu smrt i da će uvesti daljnje sankcije.

Najnovije

Trumpov najmlađi sin (18) bit će delegat na republikanskoj konvenciji

Najmlađi sin Donalda Trumpa, Barron Trump, bit će jedan od delegata koji će predstavljati Floridu na republikanskoj nacionalnoj konvenciji...