Papa Franjo osudio teroristički napad u Moskvi, opisao ga kao uvredu Bogu

Preporučujemo

Papa Franjo osudio je teroristički napad u koncertnoj dvorani nedaleko od Moskve kao “podli” čin koji predstavlja uvredu Bogu, rekavši da su njegove molitve sa žrtvama.

“Molim se za žrtve podlog terorističkog napada u Moskvi, neka ih Gospod primi u svom miru, utješi njihove porodice i obrati srca onih koji sprovode ove neljudske postupke koji vrijeđaju Boga”, rekao je danas Papa na Trgu Svetog Petra poslije mise na Cvijetnu nedjelju.

- -

U terorističkom napadu u Krasnogorsku, u Podmoskovlju, 22. marta uvečer poginule su 133 osobe, a desetine su ranjene. Odgovornost za napad ranije je preuzela tzv. Islamska država. Svi napadači, njih četvorica, su uhapšeni.

ISIL se oglasio i u subotu te su objavili fotografije napadača uoči samog napada, a naveli su i razloge zbog kojih je napad izvršen.

U saopćenju se navodi da su trojica militanata otvorila vatru na ljude u sali za audijenciju, dok je četvrti zapalio zgradu. Tvrdi se da su teroristi bili naoružani mitraljezima, pištoljima i kontejnerima sa zapaljivom smjesom. Prije napada oni su dugo promatrali zgradu.

Spominje se da su militanti ISIL-a planirali napad na “veliku gomilu kršćana”. Članovi grupe su naglasili da je teroristički napad organiziran u sklopu odgovora na rat koji je ISIL objavio zemljama koje se bore protiv islama.

Najnovije

Trumpov najmlađi sin (18) bit će delegat na republikanskoj konvenciji

Najmlađi sin Donalda Trumpa, Barron Trump, bit će jedan od delegata koji će predstavljati Floridu na republikanskoj nacionalnoj konvenciji...