Prazan parlamentarni kalendar a plate idu: Nema sjednica domova, nema komisija, nema budžeta

Preporučujemo

Parlamentarni kalendar za mjesec maj je prazan, a osim što nema zakazanih sjednica Predstavničkog doma PS BiH i Doma naroda PS BiH, nema ni komisija. S obzirom da je bio Međunarodni dan rada, te pravoslavni Vaskrs, a u Rs je neradni i 9. maj sigurno je da sjednica neće biti prije druge polovine ovog mjeseca, ako uopće i bude razloga za održavanje. Posljednja sjednica Doma naroda PS BiH održana je 18. marta, a Predstavničkog doma 18. aprila i to samo o aktuelnoj političkoj situaciji.

Sutra bi trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na čijem dnevnom redu su Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- -

Kada je riječ o Zakonu o sudu BiH to je jedan od tzv. “evropskih zakona”, ali konačnog dogovora o sjedištu apelacionog odjeljenja i dalje nema među koalicionim partnerima. Osim sjedišta sporno je i oduzimanje nadležnosti Sudu BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je da neće podržati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a pogotovo jer je riječ o prijedlogu HDZ BiH.

Još uvijek nema ni državnog budžeta, pa je na snazi već drugi kvartal privremeno finansiranje institucija.

Odnosi među koalicionim partnerima su se usložnili, a nema ni zakazanih sastanaka o otvorenim pitanjima.

- -

Da situacija nije dobra pokazuje i kašnjenje sa usvajanjem Liste reformi u BiH za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan. Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovini da od Evropske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istovremeno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

Najnovije

Sutra sjednica Odbora za ustavna pitanja NSRS zbog zakona o referendumu i izbornog zakona

Sjednica Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra sa početkom u 12 sati, saopćeno je...