Suđenje maloljetničkoj bandi koju je vodio tinejdžer iz BiH

Preporučujemo

U Regionalnom sudu u Beču danas se pojavilo 10 maloljetnika koji se terete za ozbiljna krivična djela, a koji su djelovali kao organizovana grupa na čijem čelu je bio tinejdžer iz Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvooptuženi.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloljetnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloljetnik bez državljanstva te jedan Austrijanac.

- -

Oni se terete za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Ukoliko budu osuđeni, mogu dobiti i do 15 godina zatvorske kazne.

A, optužnica, koja je detaljno sačinjena na čak 133 strane, sadrži brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima optuženih, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio ovaj tinejdžer iz BiH na jednom snimku.

„Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“

- -

Bh. državljanin je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: „Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“, navodi se u optužnici.

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 dobi od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

U optužnici se još navodi da je 17-godišnji bh. državljanin već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.

Najnovije

UNSA mijenja poslovnik kojim bi de facto određeni dekani mogli biti eliminisani iz glasanja o novom rektoru

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas zasjeda i odlučuje o izmjeni Poslovnika o radu ove visokoškolske i naučne ustanove...