Čović se tek oglasio: Genocid u Srebrenici se ne može osporiti, UN-ova rezolucija je izazvala krizu

Preporučujemo

Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović ocijenio je danas da je usvajanje UN-ove Rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u zemlji, ističući i da hrvatska strana ima jasan stav kako se u tome mjestu dogodio genocid koji se ne može osporavati.

“Nastavak je to različitih pogleda na posljednji rat, pa i zločina koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji”, rekao je Čović gostujući u programu Radio televizije HercegBosne.

- -

“Pokazalo se da BiH nema vanjsku politiku”

Pojasnio je da se usvajanjem dokumenta pred Općom skupštinom UN-a pokazalo da BiH nema vanjsku politiku jer su posve različito o tome pitanju nastupali članovi Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova i članovi Vijeća ministara.

Opća skupština UN-a u četvrtak je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što su pozdravili bošnjački političari i predstavnici međunarodne zajednice, dok su pak srpski dužnosnici ponovno zanijekali da se dogodio genocid u Srebrenici. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je i razdruživanje toga entiteta od BiH, no redom su mu vodeći diplomati i strani dužnosnici angažirani u BiH poručili kako bi takav potez vodio nestanku njegova entiteta.

Po Čovićevu sudu, Rezolucija o Srebrenici neće dovesti do pomirenja u Bosni i Hercegovini.

- -

„Neće se doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja. Pitanja secesije“, istaknuo je.

Za vodećeg hrvatskog političara genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine ne smije se nijekati.

„Što se tiče genocida u Srebrenici, mi smo se jasno očitovali, a ja svojim odlaskom tamo. Taj se dio ne može nikako danas osporavati“, rekao je Čović.

On smatra kako neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, no jedinu mogućnost za to vidi u dogovoru domaćih političara oko nastavka europskog puta zemlje.

 

 

Najnovije

Zoran Milanović objavio kandidaturu za novi mandat predsjednika Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će se opet kandidovati za predsjednika ove države. "Evo sad. Imam najviše...