Godišnjica formiranja logora Trnopolje, jednog od najzloglasnijih i najmasovnijih u prijedorskoj regiji

Preporučujemo

U Trnopolju kod Prijedora danas je obilježavanje 32. godišnjice formiranja logora Trnopolje, jednog od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora na prijedorskoj regiji, javlja Anadolija.
Logor Trnopolje, poznat je i po činjenici da je kroz isti, prema podacima Haškog tribunala, prošlo 23.000 logoraša, po čemu je najmasovniji logor za civile od Drugog svjetskog rata.
Poznat je i po “logorašu sa žice”, svjedoku u Hagu Fikretu Aliću.

Otkriven je 5. augusta 1992. godine, kada su britanski reporteri i napravili fotografije izgladnjelih logoraša iza žice. Iz logora “Trnopolje” je 21. augusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su kasnije ubijeni na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću.

- -

Nekoliko stotina logoraša iz ovog i drugih prijedorskih logora su strijeljani od strane interventnog voda policije Prijedora, na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, gdje su samo rijetki pojedinci preživjeli skokom u ponor, netom prije strijeljanja.
– Nažalost, i u Ujedinjenim nacijama, povodom izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, vidljivo je kalkulisanje oko istine u svijetu koje i danas postoji, i koje dijeli narode na one koji su spremni priznati očiglednu, hiljadama svjedočenja dokazanu istinu, ali i na one koji su uprkos svemu, to spremni uporno negirati. Srećom, vidljivo je da je takvih ipak samo 1/10. Stoga za svijet ima nade, jer 90 posto država neće odobriti takve postupke i ponašanje – saopćeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.
Haški tribunal je zbog zločina u Prijedoru osudio ukupno 19 osoba na više od 270 godina zatvora i dvije doživotne kazne. Sud Bosne i Hercegovine je zbog zločina počinjenih u Prijedoru pravosnažno osudio 22 osobe na 378 godina zatvora, objavio je Detektor.ba.
Haškim presudama je utvrđeno da je od svih logora i zatočeničkih objekata formiranih na području Prijedora, kroz “Trnopolje” prošlo najviše logoraša.

Najnovije

Lančani sudar u Nedžarićima: Učestvovalo šest automobila

U 19:05 sati u Bulevaru Meše Selimovića je došlo do lančane saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovalo šest vozila. Iz...