Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o napadu na Izrael iz Gaze

Preporučujemo

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael, kazale su diplomate.

Američka misija pri UN-u objavila je u saopćenju da su napad izvršili “Hamas i drugi militanti”.

- -

Sjednica treba početi u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu, a posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov treba izvijestiti članove Vijeća sigurnosti o najnovijim događajima.

Palestinski borci su u utorak napali Izrael najsnažnijom baražnom vatrom od rata u Gazi 2014. godine, a izraelska strana je odgovorila ratnim avionima, javio je Reuters.

Agencija je upozorila na žestinu sukoba koji se izrodio iz nereda i nasilja koje se sedmicama odvijalo na granici Gaze i Izraela.

Troje izraelskih vojnika ranjeno je gelerima nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljeno više desetaka minobacačkih granata i raketa, zbog čega je na jugu Izraela oglašena uzbuna.

- -

Za sada nema dojava o palestinskim žrtvama.

“Granate palestinskih militanata pogodile su civilne objekte, među kojima i jedan vrtić”, kazala je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u saopćenju.

“Vijeće sigurnosti treba biti ogorčeno i odgovoriti na najnoviju epizodu nasilja usmjerenu protiv nedužnih izraelskih civila”, rekla je ona.

Najnovije

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat...