Dragan Mektić: Podsjeća me sve na početak ’91, ubistva i kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije

Preporučujemo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije, komentirajući navode o formiranju paravojne formacije u Banjoj Luci, izjavio je da je nepotrebno spominjanje formacija kao što su Srbska čast i Veterani RS-a te da je njihovo manifestovanje veoma opasno.

Mektić je izjavio da su Vojna čast i Veterani RS-a paravojna i parasigurnosna formacija te da je veoma opasno što se pojavljuju na ovaj način, piše radiosarajevo.ba.

- -

“Neprihvatljiva je i smiješnja tvrdnja da su oni humanitarna organizacija. Nikada nisam vidio da humanitarci oblače vojne uniforme, da prikazuju opremu i naoružanje koje služi isključivo za likvidaciju vojnih dejstava. To je pokušaj da se obmane javnost u RS-a, a onda i šire. To je jedan neprihvatljiv i smiješan način. Oni nisu registrirani ni kao jedna, a ne kao humanitarna organizacija. Oni su najprije kriminalna organizacija i za to postoji dokument i jasno se zna za šta je ko kažnjavan i to uglavnom za teška krivična djela reketiranja, ucjenjivanja, razbojništva i kao narko-dileri. Kakve veze imaju droga i humanitarne aktivnosti, šta im je to zajedničko”, pita se Mektić.

On dodaje i pita se kakvu tu paravojne formacije šalju poruke normalnim građanima – penzionerima i studentima.

“Zar treba da nabildani i steroidima našpricani ljudi trebaju braniti nekoga. Oni samo predstavljaju strah i trepet, ništa drugo. Kakve to veze ima s institucijama RS-a. Zašto se one ne ograde od toga i ne osude ih. Ne, oni su ih čak pozvali i pokušali ih nazvati Veteranima RS-a. Znamo mi za koga su oni napravljeni, a to je da utjeruju Srbima strah u kosti – eskadroni za Srbe, a posebno su ih sada napravili u izbornoj godini i poslali poruku – Ko ne bude s njima u vlasti, imat će problem”, kazao je Mektić i dodao da tako nešto neće proći.

Istaknuo je kako se paravojnim formacijama u RS-u treba suprostaviti legalnim putem ili formirati paravojne organizacije te se tako boriti protiv njih.

- -

“Mene ovo podsjeća na početak ’91. godine, ubistva i kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije koje su se okupljale i na čelu kojih su bili istaknuti kriminalnici. Tako je sve počelo ’90-ih godina i ne treba nam ponovo tako nešto”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Zaključio je kako Republiku Srpsku želi praviti s običnim građanima, a ne s bilo kakvim paravojnim udruženjima i organizacijama. Zabrinut je također zašto je loša slika u svijet otišla o srpskom narodu, a kako tvrdi, sve će biti dostavljeno nadležnom tužilaštvu.

“Ne želim da u ovoj državi bilo ko stoji iznad glave s fantomkama i s puškama, a ako im dopustimo možda prvo zakucaju na moja pa onda na vaša vrata”, rekao je Mektić.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...