Sparkasse Bank dd BiH: Priznanje za najbolji poslovni potez u 2017. godini

Preporučujemo

Poslovni portal Indikator.ba proglasio je subvencionirane kreditne linije za privrednike koje je Sparkasse banka ostvarila u saradnji sa tijelima uprave, kantonima i općinama jednim od najboljih poslovnih poteza u 2017. godini u bankarstvu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom Nedim Alihodžić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH, osvrnuo se na priznanje, ali i na ulogu ukupnog bankarskog sektora na razvoj privrede u BiH.

- -

 „Za Sparkasse banku ovo priznanje predstavlja ne samo priznanje konkretnog poslovnog poteza, nego potvrđuje ispravnost naše poslovne usmjerenosti na razvoj realnog sektora, posebno u segmentu malih i srednjih preduzeća. Biti aktivan partner privrednicima je bila i ostala naša primarna odrednica, to je ono po čemu smo za proteklih deset godina, koliko poslujemo u BiH, postali prepoznatljivi i obradovani smo činjenicom da i ostali to priznaju“, izjavio je Alihodžić i dodao da bez razvoja realnog sektora, nema ni snažne privrede.

„Sparkasse banka želi ovakvim kreditnim linijama stimulisati privrednike u njihovim biznisima, novim investicijama, i tako pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Ovakav pristup takođe ima za rezultat mogućnost ulaganja tih osnaženih, malih i srednjih preduzeća u lokalnu zajednicu u kojoj posluju, čime se pozitivni uticaji inicirani od strane naše banke multipliciraju i indirektno utiču i na razvoj i jačanje lokalnih zajednica u kojima banka posluje“, pojasnio je Alihodžić.

Privrednici, sa druge strane, interesom za korištenje navedenih kredita potvrđuju da je riječ o potrebnom i korisnom proizvodu. Do sada je plasirano preko 65% ukupnog iznosa odobrenih kreditnih linija, a Sparkasse banka u BiH zainteresovana je i za proširenje plasmana u opštinama i kantonima u BiH.

Govoreći o mogućnostima još većeg zamaha privrede u BiH, te potrebi privrede za pojačanim kreditiranjem, Alihodžić kaže:

- -

„Bankarski sektor može doprinjeti razvoju privrede inovacijama, investicijama i znanjem. Da bi bankarski sektor bio još efikasniji, inovativniji u podršci razvoju privrede Bosne i Hercegovine to može samo ako se kreiraju promjene i istima se prilagođava. Osnovni pokretači promjena su u sferama  regulatornih propisa i zakona, tehnološkog napretka i povoljnog makroekonomskog okruženja. Bankarski sektor je u svojoj brzini razvoja ispred admnistrativnih barijera,  regulisanja i donošenja određenih propisa, zakona.  Otklanjanjanjem barijera kreira se klima povoljna za nove investicije”.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...