Premijer Zolj i ambasador Koç: Nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju u oblasti privrede, obrazovanja i turizma

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministri privrede, obrazovanja, nauke i mladih Muharem Šabić i Elvir Kazazović razgovarali su danas s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o dosadašnjoj uspješnoj saradnji uspostavljenoj u oblasti turizma, privrede i obrazovanja.

Po riječima ambasadora Koça, Turska, njen narod i privrednici ostaju otvoreni za jačanje tih veza, za pokretanje novih projekata i ulaganja, posebno u razvoj turizma, koji je zasigurno okosnica razvoja Sarajeva i čitave države jer otvara brojne mogućnosti zajedničkog djelovanja.

- -

“Vrlo je važno da shvatimo da je došlo vrijeme da iz tzv. ‘donatorske faze’ pređemo u razvojnu. Turska je sigurno među najvećim prijateljima koja nedvojbeno pruža svoju podršku Bosni i Hercegovini, njenoj stabilizaciji i njenom putu prema evroatlanskim integracijama”, poručio je premijer Zolj.

Istakao je i kako Kanton Sarajevo želi da postane međunarodni univerzitetski centar u kojem će biti smještene visoko obrazovne institucije na kojima bi sticali obrazovanje i studenti iz inostranstva.

Ovom prilikom, premijer Zolj je najavio kako je planirano da se Spomenički kompleks “Tunel Spasa” dopuni inoviranim sadržajima.

“Ideja je da posjetitelji pomenutog kompleksa uz zvučne efekte i 3D dimenziju, nakon izlaska iz tunela imaju osjećaj da ulaze u ‘okupirano Sarajevo’”, pojasnio je premijer Zolj te dodao kako bi i Turska ukoliko je zainteresovana mogla pomoći u realizaciji ovog projekta.

- -

Tokom sastanka ministar Šabić upoznao je gosta sa činjenicama da je u prethodnoj godini Kanton Sarajevo zabilježio značajan razvoj u drvno – metalskoj industriji, IT sektoru i turizmu, te u razvoju malih i srednjih preduzeća.

“I dalje postoje neiskorištene prilike u oblasti metalske industrije i mi bismo željeli da tu napravimo još značajnije iskorake”, rekao je ministar Šabić.

Naveo je i kako u Kantonu Sarajevo egzistira jedanaest industrijskih zona, te da su greenfield i brownfield investicije šansa za velike turske kompanije da se pozicioniraju u našem gradu.

Ministar Kazazović je naglasio kako saradnja u oblasti obrazovanja sa Republikom Turskom traje već godinama te da su realizovani brojni zajednički projekti, od uvođenja turskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovne škole do razmjene učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola s turskim.

“Bilo bi nam drago kad bismo uspjeli uspostaviti i tako dobre kontakte s vašim univerzitetima”, kazao je ministar Kazazović na kraju sastanka.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...