PROMOCIJE “Deblokada grada” je knjiga o propadanju Mostara i svemu onome o čemu se godinama šuti

Preporučujemo

U izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net sutra će u gradu na Neretvu, sa početkom u 20 sati u Muzičkom centru Pavarotti biti održana promocija knjige “Deblokada grada”, Elvedina Nezirovića, jednog od najboljih bh. književnika novije generacije.

– Tekstove, eseje i kolumne u knjizi „Deblokada grada“ generirala je jedna sasvim ljudska potreba da se javno govori o temama o kojima se u  Mostaru već godinama šuti. U nedostatku ozbiljne nezavisne javne kritike, pogotvo one autoreferencijalne, u gradu su stvorena dva međusobno suprotstavljena etno-nacionalna narativa čije se osnovne teze u javnom medijskom prostoru nikada ili pak vrlo rijetko dovode u sumnju.

- -

Ova knjiga, na jedan kritički način pokušava rasvijetliti mostarsku zbilju izvan ustaljenih političkih klišea o „bezgrešnim nama“ i „grešnim njima“, te propitivati razloge za propadanje grada – pogotovo njegovog istočnog dijela – za njegovu provincijalizaciju, getoizaciju i urušavanje u potpunu suprotnost od onoga što je Mostar nekada bio i što bi, da je sreće, trebao biti i danas, kazao je za Index. ba Elvedin Nezirović.

Na promociji će uz autora govoriti: prof. dr. Ivan Šarčević, prof. dr. Nerzuk Ćurak, književnici Asmir Kujović i Nedžad Maksumić, muzički ugođaj – Elvedin Delić Dela i u ime izdavača – Portal tačno.net i Centar za kritičko mišljenje, Mostar Amer Bahtijar.

(E.L.)

 

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...