DF poziva građane iz RS: Zaustavite veličanje genocida počinjenog u Srebrenici

Preporučujemo

Iz Demokratske fronte (DF) pozvali su građane iz bh. entiteta Republika Srpska da zaustave veličanje genocida počinjen u Srebrenici 1995. godine.

„Demokratska fronta, članica Proevropskog bloka BiH, a koja će nastupiti na sljedećim općim izborima i u Republici Srpskoj, smatra nepotrebnim konsultacije o počinjenom genocidu na koje je predstavnike Saveza za promjene pozvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik“, saopćeno je iz te stranke.

- -

„Odavno već postoje relevantne presude međunarodnih sudova koje su jasno utvrdile ishod događaja od 10. do 19. jula 1995.godine u Srebrenici. Smatramo da nikakva paralmentarna komisija na čije formiranje poziva Milorad Dodik ne može ponuditi nove činjenice u vezi sa događajem genocida u Srebrenici.

Pošto je očito da smisao ovih konsulatacija o genocidu, između dva srpska politička bloka u Republici Srpskoj, nema za cilj suočavanje sa tim činjenicama, a koje su van svake sumnje pravosudno utvrđene, te ima za cilj daljnju glorifikaciju počinjenog genocida, pozivamo srpski narod u Republici Srpskoj na pokušaj urazumijevanja oba politička bloka s ciljem zaustavljanja veličanja genocida i veličanja najstrašnijih zločina u istoriji čovječanstva a koji su počinjeni na ovim prostorima.

Predstavnike dva politička bloka u Republici Srpskoj pozivamo da učine ozbiljne napore kako bi se konačno dvadeset i tri godine poslije rata pronašle sve lokacije masovnih grobnica koje još uvijek nisu poznate.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...