Počinje suđenje Radomiru Šušnjaru zbog “žive lomače”

Preporučujemo

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će početi suđenje Radomiru Šušnjaru, koji se tereti za ubistvo 57 Bošnjaka u Višegradu.

Suđenje je bilo zakazano za 16. august, ali je odgođeno zbog bolesti jednog člana sudskog Vijeća. Šušnjar je 24. juna ove godine izručen BiH iz Francuske, a optužnica protiv njega podignuta je prošle godine.

- -

Šušnjara optužnica tereti da je učestvovao u ratnom zločinu, kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 Bošnjaka.

Optužnica ga tereti da je, s ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, piše N1.

Među stradalima bilo je žena i djece. Nekoliko osoba je uspjelo pobjeći i spasiti se. Ovaj događaj u historiji nosi naziv “živa lomača”.

Najnovije

Prognoza za ostatak sedmice: Ušli smo u nestabilno razdoblje

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na području Hercegovine i...