Filmski festival u Nišu: Emiru Hadžihafizbegoviću specijalno priznanje

Preporučujemo

Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović dobio je specijalno priznanje žirija za ostvarenu ulogu u filmu “Žaba“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Bojana Maljević (glumica), Ana Sofrenović (glumica) i Tihomir Stanić (glumac).

- -

Niški festival jedan je od najprestižnijih u regiji. Projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3.000 posjetilaca, a projekcija filma “Žaba“ bila je potpuno puna.

“Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma ‘Žaba’, zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća. Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu ‘Žaba’, i svaki put je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem. ‘Žaba’ je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića“, kazao je Hadžihafizbegović.

Bh. glumac se zahvalio žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film “Žaba“ poslana u svijet.

“Također, mi je drago da mi je u toku festivala od strane muzičara i orkestra  ‘Crne mambe’, koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije, i sve završili maestralnim koncertom orkestra ‘Crne mambe’. Još jednom im hvala u moje ime, i u ime Kamernog teatra 55“, zaključio je Hadžihafizbegović.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...