Liga nacija: Pobjeda Zmajeva u Belfastu

Preporučujemo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela takmičenje u Ligi nacija. Zmajevi su savladali selekciju Sjeverne Irske u Belfastu rezultatom 1:2. Strijelci golova za bh. tim bili su Haris Duljević i Elvis Sarić.

Domaći sastav mnogo bolje je otvorio utakmicu. Napadima organizovanim mahom po bokovima, napadala je Sjeverna Irska neuigranu odbranu Zmajeva stvorivši mnogo problema na otvorenju utakmice.

- -

No, velikih prilka za postizanje golova nije bilo, a terenska nadmoć i potpuna inferiornost gostiju na početku meča, prekinuta je iznenadnim pogotkom za vodstvo u 30. minuti utakmice.

Edin Džeko je strpljivo čekao saigrače da se priključe napade, dočekao je ubacivanje Harisa Duljevića, centrirao, a mladi krilni ofanzivac je lijepo poentirao. Šok za domaći sastav i raspoloženu publiku, piše N1.

Foto: Reuters

Nakon primljenog pogotka, napadi Sjeverne Irske izgubili su oštricu, a bh. sastav konačno je došao do daha uspostavivši ravnotežu na sredini terena. Na veliki odmor otišlo se uz minimalno vodstvo Bosne i Hercegovine.

Velika greška domaćih, Sarić spreman

Dobro je domaći sastav otvorio i nastavak meča. Kao na početku utakmice, napadali su uglavnom preko bokova, pokušavajući ubacivanjima u kazneni prostor iznuditi grešku zadnje linije bh. tima.

- -

Pritisak ponovo nije donio rezultat, ali zato je koncentracija i upornost bh. reprezentativca Elvisa Sarića, donijela novi pogodak gostima. Veliku grešku domaće odbrane rutinski koristi bivši igrač Sarajeva za već ugodnih 0:2. Već tada je bio poznat pobjednik ovog meča.

U trećem minutu sudijske nadoknade Will Grigg je smanjio rezultatski zaostatak. Sjeverna Irska je pokušavala poravnati rezultat, ali bezuspješno.

Do kraja susreta, i BiH je mogla i do trećeg pogotka, ali je Duljević nakon solo prodora pogodio stativu. Sjeverna Irska je jalovo napadala bez konkretnih pokušaja prema danas vrlo dobrom Ibrahimu Šehiću.

Važna pobjeda Zmajeva za uspješan start u novom takmičenju. Naredni meč, izabranici Roberta Prosinečkog igraju u utorak u Zenici, a protivnik će biti selekcija Austrije. Dvoboj je na rasporedu 20:45 sati.

Foto: Reuters

Najnovije

Suljagić odgovorio izraelskom ambasadoru u Srbiji: Ili laže domaćina ili je Izrael “otpriznao” genocid

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kasno večeras, pri povratku iz New Yorka, napisao je odgovor na negiranje genocida...