KANDIDATKINJA SDA ZA SKUPŠTINU KS Samra Ćosović-Hajdarević: Treba nam više žena u politici, jer su žene snaga ovog društva

Preporučujemo

Svjesna sam da politika utiče na naš život, ali nam pruža mogućnost da sudjelujemo u njegovom kreiranju, izmjenama i dopunama. Zašto se onda ne uključiti i pokušati doprinijeti poboljšanju i unaprijeđenju?, kaže na početku razgovora za Index.ba Samra Ćosović-Hajdarević, kandidatkinja SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo.  

Kaže da se politički anagažovala jer želi doprinijeti unaprijeđenju našeg društva.

- -

-Volim da motivišem i pokrećem ljude na razne akcije, koje doprinose vidljivim rezultatima i  ostavljaju trag. Politika je ta koja mi također nudi tu mogućnost uključivanja u mnoge projekte gdje su vidljive velike promjene. Ko može bolje  razumjeti  mlade majke, studentice, domaćice, aktivistice? Ko može bolje razumjeti potrebe trudnica, porodilja, zaposlenih majki? Politički izazov i ovu veliku odgovornost prihvatila sam jer želim da svojim znanjem i iskustvom, radom, trudom i zalaganjem, doprinesem napretku i razvoju našeg Kantona Sarajevo, pošašnjava naša sagovornica.

Iskreno vjeruje da se predanim i upornim radom, nesebičnim zalaganjem i trudom sve može postići.  

-Kroz prave programe koje nudimo je moguće pokrenuti grad Sarajevo. Mi gradimo našu sreću, razumijevanje i suživot sviju nas od napada i urušavanja od strane onih koji negiraju one prave životne vrijednosti, ističe Ćosović-Hajdarević.

Govoreći o ženi u politici, podsjeća da su se žene kroz historiju borile za svoja prava, i da ta borba ni danas nije prestala.

- -

-Žena može mnogo uraditi i uspješno djelovati u svim sferama života, ali se za to moramo uključiti. Tako je i u politici. Dobile smo pravo da biramo i budemo izabrane. Zato izađimo na izbore.  Upravo ta nezastupljenost žene u politici je jedan od razloga da se sama politički angažujem i motiviram i druge žene da se uključe. Kao supruga, majka, poslovna žena, aktivistica, žena sa hidžabom razumijem potrebe i izazove sa kojima se suočavaju žene u ovim ulogama, a kroz politiku možemo ovim ulogama dati veću snagu. Jer žena jeste snaga ovog društva. Zato nam treba više žena u politici, više glasova od žena za žene, da bi smo bile uspješnije u našoj borbi za prava.

Ženama je historijski predodređeno da se borimo i samim tim smo istrajnije u postizanju i realizaciji zadanih ciljeva koji su prvenstveno za dobrobit sviju nas, a ne samo žena. Ako ne uspijemo moramo ponovo pokušati i jače se boriti, nikada ne odustajati, poručuje Ćosović-Hajdarević.

Kada je pitaju zašto je odabrala SDA, kaže kako voli reći da je to bio neki prirodan slijed njenog životnog puta.

Ova Stranka je uvijek imala kvalitetne ideje i programe sa kojima sam se u potpunosti slagala i koji su isključivo bili za dobrobit svih stanovnika. Upravo ti kvalitetni programi su u meni probudili onu ženu „borca kroz historiju“ da dam svoj nesebični doprinos i snagu u borbi da se sve te ideje i programi realizuju. Zato mi je i iznimna čast i veliko zadovoljstvo biti dio tima vrijednih i čestitih ljudi kojeg predvodi načelnik općine Novi Grad Semir Efendić. Ubjeđena sam da sa ovim mladim Timom  možemo pokrenuti  Sarajevo zajedno, kao što je  pokrenuta Općina Novi Grad proteklih godina, potcrtava naša sagovornica.

Slaba zastupljenost žena u politici je usko vezana, kaže ona, za neinvolviranost žene u politici, kao i njenu neeksponiranost.

-Birači moraju imati dostupne informacije o svakom kandidatu pojedinačno kako bi znali kome će dati svoj glas. U toj dvojbi ili odluci mislim da im nije presudno da li je riječ o kandidatu ili kandidatkinji. Svi mi želimo ispred sebe jaku, odlučnu i hrabru osobu koja će imati smjelosti da se upusti u borbu sa raznim nedaćama koje su neminovne na ovom političkom putu. E upravo ti parametri su bitni da birač da svoj glas. A mi žene smo, kako i sama historija potvrđuje, neumorni borci za ostvarivanje ciljeva koji su i želja svih nas, ističe Ćosović-Hajdarević.

Ako bude izabrana za kantonalnu zastupnicu poručuje da će “iskreno, dostojanstveno i pošteno zajedno sa timom na čijem čelu je i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić raditi na svemu onome što jasno stoji  Izbornom programu pod nazivom „Pokrenimo Sarajevo zajedno“ a tiče se javnog gradskog prijevoza, javne higijene, saobraćajne infrastrukture, snabdijevanja vodom, obrazovanja, stanja zelenih površina, riječnih tokova, trgova, sigurnosti, privrede, kao i ukupnog životnog ambijenta, koji trenutno nije na zadovoljavajućem nivou.

-Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine treba da bude mjesto poželjno za život i mjesto na koje ćemo svi biti ponosni kao što smo trenutno ponosni na općinu Novi Grad iako još uvijek nisu svi planirani i započeti projekti završeni. Kao što je izgradnja IX transverzale čija je realizacija započela, Sportsko rekreativnog centra sa otvorenim bazenima na Dobrinji, Osnovna škola na Aneksu, izgradnja sistema vodosnabdijevanja naselja Zabrđe, Sokolje i Briješće…..

U našem Izbornom programu za predstojeće izbore, planirani projekti SDA odnose se na Kanton Sarajevo u interesu svih građana, kako stanovnika Sarajeva tako i svih stanovnika lijepe nam domovine, naše Bosne i Hercegovine, poručuje na kraju Ćosović- Hajdarević.

Ko je Samra Ćosović-Hajdarević 

Samra Ćosović-Hajdarević rođena je 04.02.1981. godine u Sarajevu. Udata je i majka kćerke od 14 godina i dvojice sinova od 16 i 4 godine.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a zvanje magistar menadžmenta iz oblasti Strateškog informatičkog menadžmenta stekla na  Sveučilištu u Zagrebu u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu.

Većinu radnog iskustva stekla je u bankarstvu, gdje je uvidjela koliko je bitno raditi na ekonomskom osnaživanju mladih i biti im velika podrška. Građanski aktivizam jako podržava, jer od “pasivnog čovjeka ne možete očekivati mnogo”. Aktivan je član nekoliko nevladinih organizacija, a humanitarni rad je čini sretnom.

(E.L.)

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...