Crna Gora zabranila ulazak u zemlju četvorici srbijanskih intelektualaca, među njima i Matija Bećković

Preporučujemo

Srbijanskim intelektualcima, književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjen je ulazak u Crnu Goru. Iz crnogorske Vlade saopšteno je večeras da je “Ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana”, javlja Anadolu Agency (AA).

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine. Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori Bećković.

- -

Večeras se ovim povodom oglasila crnogorska Vlada, saopštivši da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba.

“Već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi s pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti.

“Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih”, kazali su iz Vlade.

- -

Oni su naveli da su uvjereni da bi se na sličan način odnijela i svaka druga odgovorna Vlada, bilo gdje na svijetu.

“S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Na odluku crnogorskih državnih organa da zabrane ulazak srbijanskim intelektualcima stigle su brojne reakcije, kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije. Prosrpske partije u Crnoj Gori osudile su ovakvu odluku, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija imati reakciju na ovakvu odluku Crne Gore.

Najnovije

FERK razmatara inicijativu da struja ne poskupi za domaćinstva s većim brojem djece

Za sutra je najavljena je sjednica Regulatorne komisije za energiju FERK, na kojoj će se razmatrati inicijativa o izuzimanju...