USTAVNI SUD BIH Koja je razlika između Krstana Simića i Mate Tadića: Prvi smijenjen jer se pravdao Dodiku, drugi prima direktne naredbe HDZ-a

Preporučujemo

Krstan Simić bio je sudija Ustavnog suda BiH. Smijenjen je 8. maja 2010. godine. Razrješenje je tražio tadašnji predsjednik Suda Miodrag Simović zbog nedoličnoga ponašanja i nesavjesnoga rada Krstana Simića u razdoblju od decembra 2009. do sredine januara 2010. godine.

Povod za razrješenje je Simićevo pismo Miloradu Dodiku u kojem se, oslovljavajući ga sa šefe, pravda zbog odluke Suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića.  

- -

Osam godina poslije, jedan drugi sudija Ustavnog suda, njegov potpredsjednik Mato Tadić ne piše pisma svojim političkim šefovima. On za razliku od Krstana Simića kojeg je pismo i pravdanje koštalo sudijske karijere, sjedi sa svojim političkim šefovima i nalogodavcima u kafani i prima direktne naredbe.

Eventualnim ukidanjem odredbi iz apelacije Borjane Krišto, kako je prije nekoliko dana pisao Žurnal, HDZ BiH bi definitivno preuzeo kontrolu nad federalnim i državnim Domom naroda. Zato je predsjednik ove stranke Dragan Čović proteklih mjeseci intezivno na međunarodnoj političkoj sceni lobirao za, gledajući iz HDZ-ovog ugla, pozitivnu odluku. No, najvažnije je lobiranje ono usmjereno ka sudijama Ustavnog suda.

Tako su nedavno u jednom restoranu „strategiju po apelaciji“ razmatrali upravo apelantica Borjana Krišto, potpredsjednik Ustavnog suda Mato Tadić, federalni ministar pravde Mato Jozić te HDZ-ov delegat u državnom Domu naroda Bariša Čolak (na naslovnoj fotografiji).

Bariša Čolak zadužen je za drugu najvažniju karuku u cementiranju HDZ-ove dominacije, a to je Centralna izborna komisija. Tako je prije tri dana Čolak davao instrukcije članu Centralne izborne komisije Vladi Rogiću.

- -

Rogić je već zauzeo stav da se CIK u odlukama ne treba voditi Ustavom Federacije jer su njegove odredbe predmetom preispitivanja!? Možda Rogić zna kakva je konačna odluka Ustavnog suda BiH?

Koja je razlika između Krstana Simića i Mate Tadića? Simić se pravdao političkom šefu, Tadić prima direktne naredbe. Znakovita je šutnja Ustavnog suda BiH, šutnja političkih stranaka i šutnja javnosti na skandalozno ponašanje potpredsjednika najviše sudske instance u državi.

(Index.ba)

 

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...