Sindikalci uputili posljednje upozorenje: Branili smo državu, branit ćemo i GIKIL

Preporučujemo

Sindikalna organizacija GIKIL-a, u ime svih radnika kompanije, uputila je posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta.

Putem saopštenja poručuju “branili smo državu, branit ćemo i GIKIL”. Dopis javnosti prenosimo u cjelosti:

- -

“Nezamislivo je da država i državni organi, u silnom neznanju i lakomislenosti, te u želji pojedinaca da na nama vježbaju svoje mišiće, radi sve što je moguće da uguši GIKIL, ne ostavljajući prostora ni za kakav razgovor i dogovor. Naš GIKIL, nekada samo KHK, u ratu je dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom. Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru.

Borbu za radnička prava poznajemo jako dobro. Do sada smo je nebrojeno puta i pokazivali i dokazivali, i samo mi smo zaslužni da ona danas radi bolje nego ikada. Zatvorit nas može samo loše tržište, da nemamo kome prodat ono što proizvedemo, i na ono što nam se sprema nećemo pristati. Ne sada kada se konačno i radi dobro i ulaže.

Ako ste zaboravili ko je i šta je GIKIL, mi ćemo vas podsjetiti. GIKIL je firma od koje ovisi ne 1000, nego od 6000 – 9000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova, da nam djeca ne odlaze. Koliko ste ih vi napravili? GIKIL je firma koja posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje, a s kime vi poslujete? GIKIL je firma koja puni budžete, na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Znate li da da su to i vaše plate? GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane?

Pozivamo na zdrav razum i opštinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak.”

Najnovije

FK Sarajevo pozvalo navijače da na utakmicu s Veležom ne donose parole sa negativnim konotacijama zbog kazni

FK Sarajevo danas je uputio apel svim navijačima koji će sutra bodriti Bordo tim u utakmici sa FK Velež. Napominju...