Šta je Ana Brnabić rekla za CNN

Preporučujemo

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je u emisiji Farida Zakarije na CNN-u, gdje je najvećim dijelom odgovarala na pitanja o vrijednostima u zemlji koju je autor predstavio kao konzervativnu.

Na konstataciju Zakarije da je paradoks da ima mnogo žena u Srbiji koje učestvuju u vlasti, Brnabić je rekla da se Srbija mijenja, ali da mnogo više žena učestvuje u politici nego u biznisu.

- -

Navela je da su, između ostalih, na ključnim pozicijama u zemlji žene – predsjednica Parlamenta Maja Gojković, guvernerka Jorgovanka Tabaković. Naglasila je da u Vladi ima veoma moćnih žene, poput vicepremijerke Zorane Mihajlović i ministarke pravde Nele Kuburović.

“Mislim da se Srbija mijenja. Moramo da se bavimo raznim stvarima… Danas postoje pogrešne percepcije o Srbiji, koje potiču iz prošlosti. Srbija se mijenja i idemo u dobrom pravcu i to veoma brzo. Ponosna sam na to. U nekim slučajevima, osnaživanje žena ide prvenstveno preko politike, dok sa druge strane, na primjer, u privredi to nije slučaj, a trebalo bi da bude obrnuto, da u privredi ima više žena. U srpskoj politici imamo ženu predsjednika parlamenta, guverner narodne banke je žena, ja kao predsjednica vlade. U mojoj vladi imam veoma moćne žene, potpredsJednica vlade i ministarka infrastrukture, tu su onda ministarka pravde, ministarka za evropske integracije, ministarku za populacionu politiku. Zaista imamo jake žene na vlasti i to je sjajno”, rekla je.

Upitana koliko je bilo teško da odrasta kao gej osoba u Srbiji, premijerka je rekla da je imala punu podršku porodice i prijatelja, i da joj odrastanje nije bilo teško, ali i da su joj tu činjenicu u političkom životu stavljali na teret.

“Imala sam puno sreće. Uvek sam uživala punu podršku svoje porodice i svih mojih prijatelja, odnosno najbližih prijatelja. Odrastanje u Srbiji za mene je bilo kao odrastam u bilo kojoj drugoj zemlji. Ja možda nisam najbolja osoba da sa vama o tome pričam. Jednostavno, ako znate ko ste i šta ste i tako živite, drugi ljudi nauče da to na kraju prihvate. Još jednom, podrška porodice i prijatelja je presudna. Ako ja, kao otvoreno gej žena predsJednik vlade mogu da pomognem samo jednoj osobi u Srbije, u regionu ili u svijetu, da se bolje osjeća u svojoj koži, onda sam već puno postigla”, objavila je N1.

Najnovije

Meteorolozi najavljuju jake pljuskove sa grmljavinom, značajnija količina saharskog pijeska

Meteorolozi sa Facebook stranice BHMeteo objavili su najnoviju vremensku prognozu za Bosnu i Hercegovinu. - Od večeras postepeno jačanje južnih...