Dejton protiv Дејтона u predsjedničkom klinču

Preporučujemo

Piše: Muharem CERO 

Nastupno obraćanje Milorada Dodika, novoimenovanog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dalo je potvrditi da on u salonske predsjedničke dvore iz onih Banskih banjalučkih nosi sa sobom staru praksu robusnog separatizma, štabski opredmećenog u 68 strana programa “dogovorene države.”

- -

Osam godina predsjedničkog mandata u RS-u Dodik je upravo provodio taj projekat, a stajao je kao vodilja i politički kredo na njegovoj zvaničnoj predsjedničkoj stranici.Nije poznato ime autora samog štiva, ali ga se pouzdano može smjestiti u relaciju beogradskih nacionalističkih gurua i famoznog Senata predsjednika Republike Srpske.

Valja pretpostaviti da će upravo ti skriveni centri moći biti njegova logistika u političkom djelovanju za njegovog predsjednikovanja. Koncept dogovorene države je duboko i otvoreno antidejtonski, a za svoje polazište ima osporavanje državnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine u pretpostavljenom mu proturječnom kontinuitetu entiteta RS naslonjenog na devetojanuarsku stečevinu.

U cijelu iskrivljenu percepciju unesen je i onaj poželjno-partnerski kontinuitet Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao tvorbenu sastavnicu bosanskohercegovačke državnosti. Začinjeno konsocijativnim federalizmom (uz neskrivenu sinergiju velikosprskog i velikohrvatskog nacionalnog projekta) Bosna i Hercegovina poprima obrise konfederalnog etno uređenja kao prelaznog Ustavnog oblika poželjnoj disoluciji i nestanku državnosti.

Potvrda ovakve tvrdnje jeste i skeč sa unošenjem entiteske zastave tamo gdje joj nije mjesto. Taj čin je tek testiranje otpornosti partnera i njihove spremnosti na popustljivost. Upravo u kradom uneseni entiteski bajrak je bilo upakovano provođenje testne faze projekta “dogovorene države.

- -

Ma koliko predstojeći mandat u predsjedništvu bude prepoznavan konfliktom njegovih članova, valja imati na umu da je on određen  sukobom političkih interpretacija samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i zakona BiH koji su doneseni u njenim institucijama u preddodikovskim mandatima.

Očekivati je da će pokušaji nametanja sukoba “Dejtona protiv Дејтона” u Predsjedništvu imati i svoj posljedični refleks u oba doma Parlamenta BiH i vjerovatno u samoj državnoj Vladi. Vjerovatno će dobar dio trajućih četverogodišnjih mandata najzaposlenije insitucije u BiH biti Ustavni sud BiH i nanovo, u mogućem ojačanom kapacitetu, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice. 

Najnovije

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU). Dva pukovnika...