U petak imena ministara u Vladi KS: Hadžibajrić ne želi ministarstvo, Konaković dobio četiri

Preporučujemo

U petak bi trebala biti poznata imena svih kandidata za ministre u Vladi KS, potvrdio je za agenciju Patria Edin Forto, mandatar za sastav Vlade KS i šef pregovaračkog tima Naše stranke.

On je kazao da će na stranačkim organima biti razmatrani prijedlozi, kako bi na sutrašnjem sastanku šestorke bila i konačno finalizirana lista imena kandidata za 12 ministarstava u Vladi KS.

- -

Prema raspodjeli Narod i pravda je dobio četiri ministarstva i to Ministarstvo finansija, privrede, unutrašnjih poslova i obrazovanja i nauke. Iako je resor obrazovanja trebao pripasti NBL-u potvrđeno nam je da ta stranka ostaje bez ijednog ministarstva. NBL će, bez obzira na sve podržati novu Vladu KS, kao i Budžet i sve druge procese koji su važni za građane KS.

SBB je tražio i dobio Ministarstvo za boračka pitanja i kulturu i sport.

U bloku lijevih stranaka Naša stranka, SDP BiH i DF podijeljeno je šest ministarstava. Naša stranka će osim premijera Edina Forte imati i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša. Forto nije želio potvrditi ovu informaciju, navodeći da su još uvijek u toku pregovori stranaka lijevog bloka.

Za sada, SDP BiH bi trebao dati kandidate za Ministarstvo pravde i uprave, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo saobraćaja. Još uvijek je nejasno ko će ponuditi kandidata za ministra zdravstva da li DF ili SDP BiH ili Naša stranka.

Najnovije

Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Čeka nas negativan ishod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te poručio da u izmijenjenoj, finalnoj...