INZ uveo mogućnost dijagnostike zaraznih bolesti pčela u svojim laboratorijama

Preporučujemo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) neprestano unapređuje svoje usluge prema korisnicima, a najnoviji iskorak je omogućavanje dijagnostike zaraznih bolesti pčela u jednoj od njegovih akreditiranih i ovlaštenih laboratorija.

– Naše opredjeljenje i želja je da stalno poboljšavamo rad, ali i širimo spektar i kvalitet usluga. Zato smo nastavili sa projektom osposobljavanja i proširivanja usluga svojih laboratorija, pored već akreditovanih laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode, za hemijsku dijagnostiku i laboratorija za epizootiologiju, kaže rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a  mr. Muhamed Gladan, dr.vet.med.

- -

Dijagnostiku zaraznih bolesti pčela moguće je obaviti uokviru ispitnih laboratorija Službe za epizootiologiju, koja se nalazi u kompleksu Instituta “Kemal Kapetanović” u Zenici, a bavi se dijagnostikom bakterijskih i drugih zaraznih i parazitarnih bolesti životinja. Novouspostavljena laboratorija ima kadrovske, tehničke i prostorne uvjete i kapacitete da pruži usluge svim zainteresovanim sa područja Zeničko-dobojskog kantona, ali i cijele države.

Dijagnostika zaraznih bolesti pčela se obavlja shodno zakonskim propisima, uz prethodno pribavljene certifikate, akreditacije i rješenja nadležnih. Ponuđene su sljedeće vrste pretraga – američka i evropska gnjiloća/kuga legla, krečno/kameno leglo, nozemoza, varooza, tropileloza, akaroza, te etinioza.

– Postoji interes pčelarskih organizacija i samih pčelara sa područja ZDK, ali i mnogo šire, iz cijele države. Sa prvim proljetnim danima se vrše pregledi pčelinjaka/košnica, navodi Gladan, napominjući da su ovi pregledi obaveza predviđena Programom mjera zdravstvene zaštite životinja i načinom njihovog provođenja u 2019. godini, kao i propisanim obavezama iz Pravilnika o pčelarstvu iz Službenih novina Federacije, te da za pružanje ovih usluga INZ posjeduje odobrenje Federalnog mistarstava poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...