Sejfudin Tokić: 5. april je Dan grada Sarajeva

Preporučujemo

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom predstojeće proslave Dana Sarajeva dao je sljedeću izjavu za javnost:

“U ime Bošnjačkog pokreta zahtijevamo od gradonačelnika i Gradskog vijeća Sarajevo da spriječe dalje višedecenijsko falsifikovanje historijske istine i da prihvate činjenicu da je 5. aprila 1945 naš glavni grad oslobođen od fašističkih snaga aktivnošću 16. muslimanske brigade. S obzirom da se približava dan obilježavanja oslobođenja Sarajeva neophodno je da se taj Dan ove godine obilježi 5. aprila.

- -

5. aprila navršit će se 74 godine od ulaska oslobodilačkih antifašističkih snaga 16. muslimanske brigade NOV-a koje su oslobodile Sarajevo nakon velikih borbi, ulaskom kroz Višegradsku kapiju, prolazeći preko Vratnika došle do zgrade Gradske viječnice pri čemu su oslobodioci skinuli nacističku zastavu i druga fašistička obilježja. Ako su društveno odgovorni gradonačelnik Sarajeva i članovi Gradskog vijeća onda trebaju odmah poduzeti obavezu višedecenijskog javnog manifestiranja laži o datumu i strukturi jedinica koje su oslobodile glavni grad države BiH od vašističkog okupatora. Neophodno je da se radi historijske istine svečanosti obilježavanja Dana Sarajeva usklade sa 5. aprilom i naučno potvrđenim i dokumentovanim historijskim istinama.

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...