Reakcija IGK na Dodikovu izjavu o oblačenju uniformi bivše Vojske RS

Preporučujemo

Veličanje bivše Vojske RS, presuđene od strane oba međunarodna suda UN za genocid u BiH, kroz izjavu Milorada Dodika o oblačenju uniformi te zločinačke, agresorsko genocidne vojske je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države, što je veoma opasno narušavanje mira i stabilnosti.

Radi se o kontinuitetu antidržavne politike u cilju realizacije velikosrpskog nacionalističkog cilja: “Svi Srbi u jednoj državi”, na račun podjele države BiH. Manji bosanskohercegovački entitet je sve dalje od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, historijskom i pravnom istinom o agresiji i genocid u BiH. Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH, već i za Evropu i Svijet. Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS, iz ratne 1992. , establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid u BiH.

- -

IGK ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji sa unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju sa podjelom države BiH.
Izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi, genocid u BiH, je zapravo slavljenje agresivno genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeđene žrtve, istina i pravda udaljene, bosanski ljudi, žene, djeca dehumanizirani. Na ovakve poteze se mora reagovati, mora aktivno djelovati, ne smije šutjeti. Zbog toga istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, intelektualci, okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK ponovo traže hitno oglašavanje svjetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcionisanje Milorada Dodika, koji se u ime mira i stabilnosti u BiH, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionisati.

Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH, Oružane snage BiH, je napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu NATO i EU.

Ukoliko Visoki predstavnik u BiH ne zaustavi glavnog generatora destrukcije države BiH i glavnog generatora nestabilnosti u BiH, pa samim tim i u Evropi i Svijetu, imaćemo ozbiljne posljedice. Nezamislivo je da se mirno posmatra Dodikovo kontinuirano antidržavno ponašanje, koje je krajnje skandalozno, fašističko i šovinističko, kojim se opasno podriva suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i teritorijalni integritet države BiH.
Visoki predstavniče u BiH: Odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, Dodiku zabranite bilo kakvu političku aktivnost!

Nadležni bosanskohercegovački državni subjekti: Hitno podnesite krivičnu prijavu nadležnim pravosudnim organima u BiH protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH, zbog pokušaja rušenja države BiH! Pozivamo tužilaštvo i sudstvo BiH da navedene prijave uzmu u hitno razmatranje.

- -

Članice EU i Kanada: Hitno proglasite Milorada Dodika nepoželjnim u svojim državama!
Vi, nabrojani, ste na hitnom potezu u ime mira i stabilnosti, u ime očuvanja države BiH.
Milorad Dodik treba biti svjestan da država BiH, istina, pravda i kultura sjećanja nikada neće, uslovno rečeno, bankrotirati. Zato što je mnogo više onih koji su i danas spremni braniti državu BiH, najboljim sredstvom – institucionalizacijom kulture sjećanja u ime pobjede istine i pravde za bolju budućnost svih istinskih građana BiH, građana koji sebe humaniziraju kroz borbu za istinu i pravdu. Aparthejd Milorada Dodika mora biti i hoće biti zaustavljen. Na kraju Milorad Dodik treba znati da se BiH još od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u. To je legalna i legitimna činjenica kojom trebaju računati svi subjekti na putu BiH u NATO.
Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...