Konačno potpisan ugovor o zajmu i kreditu za projekat “Plava voda”

Preporučujemo

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mirza Ganić i direktor Javnog preduzeća Plava voda, Ernad Granić, potpisali su danas u sjedištu Kantona Podugovor o zajmu i Ugovor u vezi sa otplatom kredita za Projekat izgradnje Regionalnog vodovoda Plava voda.

Potpisan je i Predugovor o zajmu između Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, čime su se stekli svi preduslovi za operacionalizaciju kredita Evrpske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Evrope, u ukupnoj vrijednosti od 22 miliona eura, također i naknadno pridodatog granta švedske vladine agencije SIDA, koja u projektu učestvuje sa 5 miliona konvertibolnih maraka. Kanton je dao garanciju na iznos, koji je prethodno odobrila Skupština Zeničko-dobojskog kantona, u visini od 14 miliona i 300 hiljada konvertibilnih maraka i on se nije mijenjao u odnosu na prvobitne iznose.

- -

Najavljeno je da će realizacija ovog projekta, koji se smatra generacijskim i kojem je cilj uspostavljanje održivog vodosnabdijevanja za oko 250.000 građana tri općine Srednjobosanskog kantona i grada Zenice, biti nastavljena skorim raspisivanjem tendera sa novim konceptom i uslovima projekta, te da se radovi na izgradnji vodovoda, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, mogu očekivati na proljeće iduće godine. U Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda procjenjuju da bi vodovod mogao da bude pušten u funkciju za dvije i po godine.

Do kašnjenja u realizaciji Projekta Plava voda, za koji je prvi ugovor potpisan još 2005. godine, došlo je prije svega zbog nerazumijevanja između Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda i Fonda za okoliš, u dijelu izdavanja garancije plaćanja, rečeno je danas, objavio je portal Zenicainfo.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...