Na današnji dan

Preporučujemo

1054. – Kineski astronomi promatraju „novu zvijezdu“, eksploziju supernove iza koje je ostala maglica Rakovica.

1190. – Engleski kralj Ričard I Lavlje Srce i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i njemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

- -

1631. – U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svjetu.

 

1776. – Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

1903. – Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.

- -

1927. – Izašao prvi broj Der Angriffa, glasila Njemačke nacionalsocijalističke partije (NSDAP).

1941. – Vodstvo jugoslavenskih komunista na čelu s Titom donosi službenu odluku o početku ustanka protiv snaga sila Osovine. Taj dan se kasnije u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

1943. – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svjetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946. – Filipini postižu samostalnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1954. – Njemačka fudbalska reprezentacija po prvi put postaje svjetski prvak.

1979. – Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela pušten je nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsjednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965.

1993. – Srpske snage minirale džamije Gazanferiju i Jamu u Banjoj Luci.

2001. – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

2001. – U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.

2010. – U američkom gradu Bellevueu (Iowa) tokom parade povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, par konja, koji su vukli kočiju, oteo se kontroli i pregazio 24 ljudi, među kojima je bilo i djece.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...