Kameru korištenu ’90-ih u Srebrenici, Muzeju genocida uručio bivši pripadnik holandskog bataljona

Preporučujemo

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu posjetila je danas grupa pripadnika holandskog bataljona UN-a i ratnih veterana i tom prilikom uručili su videokameru koju su koristili 1994. godine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency.

Kamerom su, kako su kazali, snimali ljude i događaje u Srebrenici 1994. godine, ali i sebe kako bi snimke slali porodicama od kojih su u to vrijeme bili razdvojeni zbog misije koju su obavljali.

- -

Kameru je uručio jedan od članova grupe, Serge Janssen, koji je i sačuvao videokameru. On svake godine posjećuje Muzej sa svojom porodicom i prijateljima, a već je donirao i vrijedne eksponate, poput vojne uniforme i čizama u kojima je u prvoj polovini 1994. prvi put došao u Srebrenicu, fotografija, dokumenata…

“Kameru koju sam sačuvao smatram dijelom historije i da je možda najbolje da je donesem u Muzej, jer će ovdje imati svoju svrhu. Kamerom sam pravio videosnimke 1994. godine. Kameru smo koristili svakodnevno i snimali smo ljudsku svakodnevnicu u Srebrenici. Nekada smo je koristili i da snimamo sami sebe i da snimke šaljemo našim porodicama ,ali najviše pamtim razgovore koje sam snimio sa djecom”, ispričao je Janssen.

Najnovije

Kina počinje testiranja naprednog nosača aviona

Kina je danas počela testiranje na moru svog trećeg i najnaprednijeg nosača aviona 'Fujiana', izvijestili su državni mediji. Početak testiranja...