Novalić primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu SR Njemačke Hohmann

Preporučujemo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

Nezaobilazne teme razgovora su bile aktuelno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje privrede, „Alumunij“, a riječ ekonomija dominirala je tokom cijelog susreta. Jer, kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.

- -

Novalić je istakao značaj dobrih odnosa dviju zemalja, posebno na planu trgovinske razmjene i njemačkih investicija u privredu BiH. S tim u vezi rečeno je da su jačanje vladavine prava i stvaranje primamljivijeg poslovnog ambijenta uslovi bez kojih se neće moći ići naprijed u razvoju domaćeg tržišta i ekonomije.

Kad je riječ o „Aluminiju“ Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u ovakvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo privredno društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar „Aluminija“. Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prevashodno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.

Ambasadorica Hohmann poželjela je svom domaćinu da nastavi reformski put koji je započeo, rekavši da će naša zemlja kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Evropskoj uniji.

U znak zahvalnosti za sve što je učinila tokom svog mandata i sjećanja na period proveden u Bosni i Hercegovini premijer Novalić je ambasadorici Hohmann, uručio prigodan poklon, poželjevši joj uspješan nastavak diplomatske karijere u glavnom gradu Estonije Talinu.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...