KCUS: Klinika za očne bolesti uvela nove dijagnostičke i terapijske metode

Preporučujemo

Na Klinici za očne bolesti u proteklom periodu pravilnom reorganizacijom posla znatno je smanjen broj izmještanja pacijenta u inostranstvo, te su se uvele nove dijagnostičke i terapijske metode, kao i usavršile hirurške oftalmološke procedure.

Prema riječima prof. dr. Amile Alikadić – Husović, šefice Klinike za očne bolesti pokrenut je i proces akreditacije ove ustanove.

- -

 

„Akreditacija je samo jedna od novina. Ona podrazumijeva da ćemo sve pacijente liječiti po međunarodnim standardima i smjernicama Evropskog oftalmološkog udruženja. Također, verifikovali smo proceduru OCT-a. Nabavili smo novi diodni laser. On se koristi kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran dijabetes, arterijske hipertenzije i povrede. Na ovaj način bolesnici se ujedno pripremaju i za vitroretinalnu hirurgiju, jer bez primjene Anti VGF terapije i diodnog lasera nije moguće uraditi ovaj zahvat. Na Klinici za očne bolesti KCUS radi se i dijagnostika tumora prednjeg segmenta oka. KCUS je putem donacije Oktal Pharme d.o.o. nabavio UBM (ultrazvučnu biomikroskopsku) sondu od 50 MHz. Zahvaljujući ovoj sondi Klinika za očne bolesti prva je u BiH koja radi ovu vrstu dijagnostike. KCUS ima i ugovore sa privatnim oftalmološkim ordinacijama iz FBiH u slučaju da oni imaju komlikacije kod liječenja pacijenata”, rekla je prof. dr. Alikadić – Husović.

 

Ističe da je nedavno na ovoj Klinici prvi put na novom Zeiss mikroskopu Lumera  urađena operacija komplikovane mrene sa priraslicama, te istovremeno i vitroretinalni zahvat sa potpuno odignutim očnim dnom-retinom.

- -

 

„Operacija se direktno prikazivala na LCD-u, kako bi tok zahvata mogli pratiti specijalizanti. U isto vrijeme omogućili smo prikaz zahvata i u biblioteci Klinike. KCUS je jedini u BiH koji ima ovaj mikroskop. Menadžment KCUS razumije modernu oftalmologiju i prati razvoj te oblasti u svijetu. Zahvaljujući viziji prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, još jednom smo potvrdili da smo baza za edukaciju cijele regije“, navela je prof. Alikadić – Husović.

 

Dr. Orhan Cerić ističe da je na Klinici za očne bolesti KCUS za godinu, kod 1000 pacijenata aplicirana  Anti VGF terapija. Ova terapija se primjenjuje kod svih bolesnika oboljelih od dijabetesa, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

 

Prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina naglašava da je obaveza svih zdravstvenih radnika kontinuirano praćenje stručnih i tehnoloških dostignuća.

 

„ Zbog nepostojanja adekvatnih uslova i potrebne opreme za rad u KCUS, naši ljekari ranije nisu mogli iskoristiti svoja znanja u punom kapacitetu. Uvodimo novine na svim klinikama, a Klinika za očne bolesti samo je jedna u nizu, na kojoj su vidljive pozitivne promjene. Novim UZ aparatom i sondom omogućeno je uspostavljanje dijagnoze kod pacijenata kod kojih to do sada nije bilo moguće“, rekao je prof. dr. Junuzović.

 

Najnovije

Bloka 7 TE Tuzla neće biti izgrađen: Hoće li poskupljenja struje biti sve češća

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan...