Sabor IZ u BiH: Izbori za novog reisu-l-ulemu 12. oktobra

Preporučujemo

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biće biran 12. oktobra 2019. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, održanoj u Sarajevu.

Kako je Anadolu Agency (AA) danas ranije ekskluzivno objavila, kandidat Husejin ef. Smajić je povukao svoju kandidaturu, te su u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH ušli Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

- -

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je održana treća redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora IZ u BiH, na kojoj je utvrđena lista kandidata za reisu-l-ulemu te objavljen i datum održavanja izbora.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dao saglasnost za njegovu primjenu.

Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Na osnovu izvještaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

- -

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme 2019. do 2026. Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. oktobra 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...