Turska predložila sigurnu zonu za tri miliona Sirijaca

Preporučujemo

Područje na dubini od 30 kilometara obuhvatao bi Jarablus, Manbij, Aynularab (Kobani), Tel Abyad, Suluk, Rasulayn, Dirbasiye, Amude, Kamisli i Malikiyye.

Sigurna zona koju je predložila Turska, a koja bi se prostirala duž linije od 480 kilometara, mogla bi biti dom za do tri miliona Sirijaca, javlja Anadolu.

- -

Sigurna zona koju je jučer predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predložio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) obuhvatala bi liniju od 480 kilometara duž granice s Turskom.

Područje na dubini od 30 kilometara obuhvatao bi Jarablus, Manbij, Aynularab (Kobani), Tel Abyad, Suluk, Rasulayn, Dirbasiye, Amude, Kamisli i Malikiyye.

Područja osim Jarablusa, koji je oslobođen od terorista u ofanzivi ”Štit Eufrata“, nalazi se pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

- -

Također, granica sigurne zone je cesta M4 koja spaja istok i zapad Sirije.

Cilj je da M4 bude unutar sigurne zone čime bi se spriječio kontakt terorista YPG/PKK-a s ovim područjem i odvijanje njihovih aktivnosti.

YPG/PKK pomenutu cestu trenutno koristi u trgovačke i logističke svrhe.

Erdogan je prilikom obraćanja u UN-u kazao kako bi na ovom području u početnoj fazi moglo biti smješteno 1-2 miliona Sirijaca.

Ukoliko dubina zone bude pomjerena do linije Rakka-Deir ez-Zor, na to područje bi se moglo vratiti do tri miliona Sirijaca iz Turske, Evrope i drugih dijelova svijeta.

Rat u Siriji traje već nekoliko godina, zbog čega je oko 5.642.000 civila bilo prisiljeno na izbjeglištvo. Od toga više od 3.660.000 civila nalazi se u Turskoj.

Teroristička organizacija YPG/PKK-a kontrolira trećinu Sirije, a tri četvrtine granice s Turskom.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...