Morića Han u Sarajevu proglašen nacionalnim spomenikom

Preporučujemo

Na 32. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koja je održana jučer u Sarajevu, donijeta je odluka o proglašenju Morića Hana u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Na istoj sjednici članovi Komisije donijeli su odluke o izmjenama i dopunama pojedinačnih odluka za proglašene nacionalne spomenike u Sarajevu, i to za Sahat kulu, Hadžijsku (Vekil Harčovu) džamiju, Čekrekčijinu džamiju i Bijelu džamiju (džamiju Divan katiba Hajdara).

- -

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna prvobitnih odluka su definisanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem utvrđenim na osnovu monitoringa, izazovi i pritisci kojima su spomenici izloženi, te kategorizacija i revalorizacija, odnosno usklađivanje mjera zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa Pravilnikom o vrednovanju dobara, podjeli po predmetu pravne zaštite i postupku kategorizacije nacionalnih spomenika, saopćeno je iz Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...