Pokrenuta peticija za oduzimanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Preporučujemo

Nakon što je  Švedska  kraljevska akademija dodijelila jučer Petru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, vrlo brzo se pojavila i peticija kojom se traži oduzimanje Nobelove nagrade.

Više od 10.000 ljudi ekspresno je potpisalo peticiju na platformi Change.org.

- -

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

On je, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”.

Najnovije

Prognoza za ostatak sedmice: Ušli smo u nestabilno razdoblje

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na području Hercegovine i...