Merkel odgovorila na “škakljivo” pitanje o granici Hrvatske i BiH i kršenju prava migranata

Preporučujemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je jučer u Zagrebu prisustvovala Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem odgovorila je i na neka škakljiva pitanja novinara koji se tiču granice BiH i Hrvatske te kršenju prava migranata.

U javnosti je jučer, naime, posebno odjeknula podrška njemačke kancelarke po pitanju Schengena i njena odbrana Hrvatske od optužbi za nehuman odnos prema migrantima na granici.

- -

Stoga su je njemački novinari koji su bili u Zagrebu pitali je li uobičajeno da tako mlada država članica, koja po njihovu mišljenju krši prava migranata na granici, predsjedava EU, na što je ona odgovorila da nije isto biti u sredini Schengena ili izvan.

“Perspektiva zemlje koja štiti vanjsku granicu Evropske unije razlikuje se od one koju imaju članice u srcu schengenskog prostora. EU živi od toga da ima različite perspektive. Iz perspektive zemlje koja mora štititi vanjske granice to izgleda drugačije nego iz perspektive zemlje koja je u sredini evropskog prostora”, rekla je Merkel i time zapravo zaštitila Hrvatsku od optužbi za nehuman odnos prema migrantima, posebno na granici sa BiH.

Dodala je i kako Hrvatska kao mlada država itekako može unijeti svoja iskustva jer su joj pregovori u svježem sjećanju za razliku od Njemačke čiji pristup Evropskoj uniji seže u daleku prošlost, prenosi Jutarnji.hr.

“Hrvatska je puno toga učinila kako bi stvorila preduvjete za pristup šengenskom procesu i Komisija je to pozitivno ocijenila”, rekla je Merkel i poručila da se raduje hrvatskom predsjedavanju.

- -

Odala je priznanje Hrvatskoj za sve što je napravila, ali je jednako tako naglasila da je to politička odluka, te spomenula Bugarsku i Rumunjsku.

 

(klix)

Najnovije

Općina Tešanj na ovogodišnjim izborima će imati nove tehnologije glasanja

Načelnik Općine Tešanj objavio je da će ova općina na predstojećim izborima koristiti nove tehnologije prilikom glasanja. Načelnik Tešnja Suad...