Broj smrtnih slučajeva palestinske djece svakodevno se povećava, uhapšeno 745 maloljetnika

Preporučujemo

U prvih deset mjeseci ove godine izraelske snage uhapsile su 745 palestinskih maloljetnika, a broj žrtava palestinske djece povećava se iz dana u dan.

Iz Udruženja palestinskih zatvorenika, povodom Svjetskog dana djeteta, objavili su izvještaj u kojem su naveli da se trenutno u izraelskim zatvorima nalazi više od 200 maloljetnika.

- -

Izraelske snage su do oktobra ove godine uhapsile 745 djece uzrasta ispod 18 godina. U izvještaju je naglašeno da toj djeci nije omogućeno obrazovanje, porodici nisu dozvoljene posjete te da nemaju adekvatne lijekove za liječenje.

Navedeno je i da je administracija u Tel Avivu donijela niz nacrta zakona koji uključuju velike kazne za palestinsku djecu. U izvještaju podsjećaju da su od 2015. godine zabilježeni i nemili događaji poput pucanja izraelskih snaga na palestinske maloljetnike ali i primjena sile.

Izraelska vojska priznala je da je u jednom od ovosedmičnih zračnih napada u Gazi ubijena osmočlana palestinska porodica, uključujući i petoro djece.

Iz Udruženja su pozvali međunarodne organizacije, uključujući UNICEF, da “učine više napora kako bi zaštitili palestinsku djecu”.

Najnovije

Pojas Gaze je postao mjesto ruševina, a uklanjanje krhotina potrajat će decenijama

Rat koji Izrael vodi u Gazi stvorio je 37 miliona tona krhotina, a u većini njih se nalaze neeksplodirane...