Hakeri mogu koristiti kameru na android uređajima za špijuniranje korisnika

Preporučujemo

Kako piše australski portal 7News, propust je otkrila firma Checkemarx, a bug omogućava hakerima da fotografišu i snimaju videa putem aplikacije, a da vlasnici uređaja nisu ni svjesni toga.

Najveći rizik imaju mobiteli Samsunga i Googlea što bi se moglo odraziti na milione korisnika. Upozorili su i druge proizvođače mobitela jer bi i oni mogli biti na udaru.

Istraživači su utvrdili i da hakeri mogu pristupiti pohranjenim fotografijama i videima iako je aplikacija zatvorena. Otkrili su i da se senzor koji se aktivira kada korisnik približi telefon licu mogu koristiti kao upozorenje za napadača.

- -

Checkamrx je upozorio Google i Samsung tokom proteklog ljeta i boje kompanije su potvrdile da imaju ovaj propust.

“Cijenimo što nam je Checkmarx ukazao pažnju na ovo i što radi na rješenju ovog problema. Problem je riješen ažuriranjem Play Store aplikacije za Google Cameru u julu ove godine. Dodatak je dostupan i svim partnerima”, kazali su iz Googlea.

Samsung je također ažurirao softver za svoje uređaje koji rješava ovaj problem i nudi najviši mogući nivo zaštite korisnicima.

Najnovije

Predsjednik Sindikata policijskih službenika pozvao Katicu da se ne miješa u operativni rad policije

Inicijativa zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Arijane Memić kojom traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima u...