Čović: Insistirat ću da se dogovorimo oko HNS-ovog minimuma izmjena Izbornog zakona

Preporučujemo

Hrvatski narodni sabor (HNS) održava 22. sjednicu Predsjedništva HNS-a u Mostaru. Kako je kazao Dragan Čović na pres-konferenciji, ključne dvije radne tačke su Izborni zakon i aktuelna politička situacija.

“Dogovorili smo jednoglasno da minimum na kojem insistiraju predstavnici HNS-a oko Izbornog zakona je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama vlasti sukladno odlukama Ustavnog suda BiH, a to znači osigurati legitimnost u izboru članova Predsjedništva BiH, domova naroda i kada je u pitanju Grad Mostar. Oko aktuelne političke situacije zaključili smo jednoglasno da je primaran strateški interes hrvatskog naroda u BiH euroatlantski put BiH”, kazao je Čović.

- -

“Izbori se moraju raspisati 150 dana od izbora, to bi bio prvi tjedan petog mjeseca što znači imamo tri mjeseca ispred sebe, ne više od toga. Ja ću vrlo uporno i dalje zagovarati da postoji dovoljno vremena da se dogovorimo oko minimuma kojeg smo mi postavili kao minimum, što znači legitimno predstavljanje u Predsjedništvu, domovima naroda i kada je u pitanju Grad Mostar. Koliko ćemo u tome uspjeti, vidjet ćemo. U drugom mjesecu će ovdje doći gospodin Juncker, tada bi mu trebali pripremiti i predati Upitnik, što opet ima jednu drugu, političku dimenziju”, kazao je on.

(Index.ba)

Najnovije

Džamija Arnaudija na tren utišala uznemirujuću retoriku podjela i konflikta

Nakon sedam godina obnove u Banjaluci je zvanično otvorena ponovo izgrađena džamija Arnaudija. Minirana na današnji dan prije 31 godinu,...