Miljenik velikosrpske politike: Peter Handke je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i SANU-a

Preporučujemo

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine povodom odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, uputila je jučer Švedskoj akademiji i Nobelovom komitetu za dodjelu nagrade pismo u kojem ta institucija upućuje izraze najdubljeg moralnog ogorčenja i nezadovoljstva odlukom Švedske akademije.

– Handke je u toku najsurovije agresije na međunarodno priznatu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i njen narod posjećivao našu domovinu. Uprkos ličnom uvidu u stvarno stanje i međunarodno konstatovanim činjenicama, je ipak bezrezervno za rat i ratne zločine optuživao žrtve, a ne agresorske snage. Zbog toga Akademija nauka i umjetnosti BiH smatra da je izbor laureata za Nobelovu nagradu za književnost u 2019. godini sjenka na ugledu inače veoma cijenjene Švedske akademije – navodi se u pismu ANU BiH.

- -

Petar Handke je od septembra 2008.godine inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Također, Handke je u novembru 2012. godine primljen u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

(Saff)

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...