Iskopavanje navodnog zlata u Varešu bi stvorilo zlatnu groznicu i donijelo nova radna mjesta

Preporučujemo

Višegodišnja istraživanja rude u Varešu iz mjeseca u mjesec daju veći optimizam i kvalitetnije rezultate geoloških istraživanja i isplativosti eksploatacije.

Australska kompanija već je dobila okolinsku dozvolu, ali još uvijek se čeka i urbanistička nakon čega će se podnijeti zahtjev za eksploataciju plemenitih materijala.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno je boravila u službenoj posjeti Varešu, a sastala se i s Milošem Bošnjakovićem, članom uprave i suvlasnikom ove australske kompanije koji je s predstavnicima Vlade ZDK govorio o daljim aktivnostima glede eksploatacije zlata.

- -

Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a kompanija će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš.

Premijer Ganić je najavio uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u kantonalnim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesionih naknada za istraživanje, kako bi privukli nove ulagače.

“Vareš je bogat rudama, a danas imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada zlatna groznica. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim saradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati u narednom periodu”, kazao je Ganić.

Kako Klix.ba saznaje Vlada ZDK formirala je komisiju koja bi u narednom periodu trebala odredila visinu naknada koncesije za plemenite materijale nakon čega će Vlada ZDK donijeti odluku o tome ko će i hoće li se vršiti iskopavanja navodnog zlata u Varešu.

Prve bušotine u Varešu povodom zlatne groznice napravljene su 2017. godine, a zlato svjetske klase navodno se nalazi na lokaciji.

- -

Svi su uvjereni da će se otvaranjem rudnika zlata u Varešu ovo mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu dobiti novu radnu snagu, mlade koji neće napuštati Općinu Vareš, ali i mjesto koje bi za kratko vrijeme dobilo potrebnu infrastrukturu čime bi bili iskorišteni njegovi potencijali.

(Klix)

Najnovije

Direktorica OŠ “Kovačići” optužila Vildanu Bešliju iz Naše stranke da je bez pitanja snimila izborni spot u dvorištu škole

Direktorica Osnovne škole "Kovačići" Fahreta Sijerčić oštro je reagirala na promotivni spot zastupnice Skupštine Kantona Sarajevo Vildane Bešlije iz...