Počela ceremonija, ispred dvorane protesti: “Handke, izvini se žrtvama Srebrenice!”

Preporučujemo

Manja grupa građana okupila se danas ispred “Konserthusa” (Koncertne kuće) u Stockholmu gdje je počela svečana ceremonija dodjele Nobelove nagrade koja će biti dodijeljena i kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih dejstava u cijeloj BiH.

- -

Među okupljenima je bila i Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode, koja je za AA kazala da će učestvovati i u velikom skupu koji će biti održan u 18 sati, nakon dodjele nagrade Peteru Handkeu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

-Pokušali smo mu ukazati da ne može negirati genocid i da se kao pisac mora distancirati od zločinačkog režima Slobodana Miloševića i da se mora izviniti žrtvama Srebrenice- pojasnila je Čaušević.

Smatra da je dodjela nagrade Handkeu veliki promašaj za humanost i da to nije samo težak udarac preživjelima u BiH i na Balkanu.

- -

-To je sramota za cijelo čovječanstvo, za Evropu, jer negiranje genocida u principu dovodi do toga da je moguće ponavljanje genocida i da je ono što Handke propagira opasno ne samo za Evropu nego cijeli svijet- pojasnila je Čaušević.

Dodjeli Nobelove nagrade prisustvuje i švedska kraljevska porodica, kao i ranijih godina

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, ali i Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, gdje je počela ceremonija uručenja Nobelove nagrade.

Najnovije

Novi detalji atentata na premijera Slovačke, stižu reakcije

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je atentat na premijera Slovačke Roberta Ficu. Na licu mjesta ispaljeno je nekoliko hitaca, napadač je...