Ivo Andrić prije 58 godina primio Nobelovu nagradu uz zvuke “Marša na Drinu”

Preporučujemo

Ivo Andrić je 1961. u Stockholmu primio Nobelovu nagradu uz zvuke „Marša na Drinu”. Pisac je staru, predratnu ploču ponio sa sobom u Švedsku i insistirao da mu nagrada bude uručena uz ovu pjesmu.

Šveđanima se melodija mnogo dopala, a pjesma se munjevitom brzinom proširila po cijelom svijetu. Godine 1966. holandska grupa „The Spotnicks“ snimila je obradu Marša Na Drinu, a iste godine marš je obradila i čuvena britanska grupa „The Shadows“. Njemački muzičar James Last 1968. snima obradu kompozicije.

- -

Prije nekoliko godina Ujedinjeni narodi uputili su izvinjenje zbog puštanja ”Marša na Drinu” tokom koncerta koji je u 2013. godine održan u čast srbijanskog predsjedavanja Glavnom skupštinom. Izvinjenje radi koncerta kojeg je organizirao ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić uputio je glasnogovornik glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

– UN je svjestan da su neki ljudi uvrijeđeni pjesmom. Glavni sekretar nije znao da je pjesma u ratu korištena tokom napada na bosanske gradove uz Drinu – kazao je Martin Nesirsky dok je Ki-moon izrazio ”iskreno željenje što je pjesma uvrijedila mnoge ljude”.

Genocid, silovanja, ubistva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, izvršavali su srpski nacionalisti upravo uz tu pjesmu. Ova fašistička pjesma korištena je u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na hiljade Bošnjaka, piše Saff.

Najnovije

Dodik je pokazao znakove političkog uzmicanja, ali to ne znači da je poražen

Milorad Dodik za sada nije uspio da pređe u političku ofanzivu nakon što se ovog proljeća našao u teškoj...