Zelenski odgovorio Putinu: U Donbasu neće biti druge Srebrenice

Preporučujemo

Vladimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, oglasio se nakon izjave Vladimira Putina da bi se u Donbasu mogla desiti nova Srebrenica.
– U Donbasu se neće desiti Srebrenica zato što je Ukrajina zemlja koja poštuje svoje građane – izjavio je Zelenski.

Naime, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izjavio je da bi u Donbasu, ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom s Rusijom, mogla da se desi nova Srebrenica.

- -

Zelenski je u razgovoru za 1+1 televiziju istakao da su Ukrajinci drugačiji ljudi, slobodni i demokratski.

– Mi poštujemo sve građane Ukrajine. Neće biti nikakvog masakra. Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga ne vidim takve zaključke – rekao je ukrajinski predsjednik.

Također, on je dodao da se neke stavke iz Minskog sporazuma mogu promijeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

– Prošle su četiri godine od Minska. Sve se mijenja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uvjete na koje je vlada tada pristala – rekao je Zelenski.

- -

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sljedećeg „normandijskog” samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rješavanju situacije u Donbasu. Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplicira situaciju.

Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

Na „normandijskom” samitu u Parizu Zelenski je insistirao da se ukrajinskoj vojsci preda kontrola granice s Rusijom prije održavanja izbora u Donbasu.

Putim je podsjetio da se sporazumima iz Minska prvo predviđeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

– Na sastanku s Putinom u Parizu shvatio sam da je počeo dijalog te da se možemo dogovoriti o rješavanju situacije u Donbasu – rekao je Zelenski.

Zelenski je zaključio da može doći do dogovora, ali da to neće biti brzo, piše Saff.

Najnovije

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat...