SDP: Pozivamo Konakovića da prijavi kriminalce i javnosti kaže ko i kako ih krade

Preporučujemo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja izjave premijera Konakovića koji je poslije pune tri godine obavljanja funkcije premijera napokon odlučio javno progovoriti o prisustvu kriminala u javnim preduzećima Kantona Sarajeva, saopšteno je iz SDP BiH.

U stilu narodne izreke bolje ikad nego nikad, za nas u SDP-u ovakav istup predstavlja malu satisfakciju zbog potvrde ispravnosti naših stavova koje smo u više navrata javno iznosili. To je ujedno još jedna potvrda i stavova Evropske komisije da živimo u državi zarobljenoj od strane politike sa kriminalnom pozadinom.

- -

Zato pozivamo premijera Konakovića da javnost i nadležne organe upozna sa svojim saznanjima o kriminalnim radnjama kadrova SDA u javnim preduzećima i da službeno podnese krivične prijave protiv svih za koje ima saznanja da su radili suprotno zakonu, a posebno za one koji su to radili sa političkom podrškom.

Na isti način, a imajući u vidu težinu javno iznesenih kvalifikacija od strane Konakovića, istražni organi imaju obavezu i dužnost po službenoj dužnosti pokrenuti istražne radnje i postupke protiv odgovornih.

Ovim putem pozdravljamo i priznanje iz prve ruke kako postoji stranačka zloupotreba policijskih struktura, prije svega SDA, u smislu montiranja procesa političkim neistomišljenicima na što SDP godinama ukazuje i dokumentuje.

Vrijeme koje je pred nama pokazat će koliko je Konaković bio ozbiljan i iskren u svojoj namjeri da se bori protiv korupcije i kriminala.

- -

Želimo javno poručiti da smo kao opozicija, spremni vladi koju predvodi dati podršku u borbi protiv korupcije i kriminala ukoliko budu principijelni i istrajni u tome. Svakako da je ta podrška uslovljena činjenicom da ovakav njegov istup nije samo produkt političkog marketinga i lične samopromocije u izbornoj godini.

Podsjećamo da smo sličnu situaciju imali prije dvije godine kada je Konaković najavio odlučnu borbu protiv nelegalnih korisnika vode u Sarajevu kao i to da će javno objaviti spisak tajkuna i hotelijera bliskih SDA koji kradu vodu u milionskim iznosima. Nažalost, javnost je tada ostala uskraćena kako za imena, tako i za konkretne aktivnosti da se to zaustavi.

Zbog toga ćemo i ovom prilikom vidjeti hoće li ovu priču pratiti odgovarajuća djela, stoji na kraju saopštenja SDP BiH.

Najnovije

Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore...