VIDEO Kakav meč: Mirza Bašić pobijedio Wawrinku za finale Sofije i Top 100!

Preporučujemo

Mirza Bašić ostvario je najveći uspjeh u karijeri. Bh. teniser je u polufinalu ATP turnira u Sofiji sa 2:0 (7:6(6), 6:4) porazio 15. igrača svijeta i osvajača tri Grand Slam naslova (svih osim Wimbledona), Švajcarca Stana Wawrinku.

26-godišnji Sarajlija će u svom prvom ATP finalu igrati protiv Mariusa Copila (93. ATP), Rumuna koji je u drugom polufinalu savladao Slovaka Jozefa Kovalika s 6:4, 6:2. Meč se igra u nedjelju u 16 sati.

- -

Drugi najbolji bh. teniser će od ponedjeljka biti među 100 najboljih tenisera svijeta. Trenutno je 129.

Prvi set riješen je u tie-breaku. Iako se kod rezultata 4:1 za Stana, koji je u tom trenutku imao dva servisa, činilo da će povesti sa 1:0, Mirza osvaja četiri uzastopna poena i vraća se u meč. Poveo je naš teniser sa 6:4, no iskusni Wawrinka uzvraća (6:6), no iduća dva poena pripala su Bašiću koji je poveo sa 1:0.

Prvi do breaka u drugom setu došao je Wawrinka i to u petom gameu. Nakon što je poveo sa 4:2, Mirza se nije predavao, odmah je uzvratio, a potom sigurnim servisom izjednačio na 4:4.

Mirza do kraja koristi momentum sa 6:4 dolazi do vjerovatno najveće pobjede u karijeri, a u finale se plasirao pošto je na glavni turnir ušao preko kvalifikacija.

- -

Uoči sutrašnjeg finala statistika je sljedeća – Bašić i Copil do sada su se sastajali tri puta, uz dvije pobjede tenisera BiH.

M. I.

Najnovije

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU). Dva pukovnika...