Greta Thunberg 17. rođendan provodi ispred Švedskog parlamenta

Preporučujemo

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je napunila 17 godina i ponovno stala ispred Švedskog parlamenta s transparentom “School Strike 4 Climate” (“Školski štrajk za klimu”).

– Štrajk za klimu, 72. sedmica, tvitala je Thunberg i objavila fotografiju sebe s ručno oslikanim transparentom “School Strike 4 Climate”.

- -

Greta Thunberg započela je štrajk u avgustu 2018. Škole u švedskom glavnom gradu u petak su još uvijek zatvorene zbog božićnih blagdana.

Greta se vratila u Švedsku nakon četiri i po mjeseca odsustva. Thunberg je govorila na sastancima o klimi od Švicarske do New Yorka, a nedavno je učestvovala na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu te na skupu u Torinu u Italiji.

U decembru ju je časopis Time proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama odsustvom iz škole petkom. Thunberg ne leti iz ekoloških razloga, a iza nje su dva transatlantska putovanja u 2019.

Greta je govorila na UN-ovom klimatskom samitu u New Yorku, učestvovala je na susretima u Montrealu u Kanadi i putovala je diljem Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

- -

Madrid je bio domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama nakon što je Čile otkazao organizaciju konferencije zbog nemira u toj južnoameričkoj zemlji.

Fena

Najnovije

Zbog američkih sankcija SDS ne može na izbore, SNSD može

Ukoliko promijeni ime stranke, SDS će ostati bez članova biračkih odbora, jer, prema amandmanima na Izborni zakon BiH koje...