U Domu zdravlja u Rogatici otvorena senzorna soba za djecu s poteškoćama

Preporučujemo

U Domu zdravlja “Dr. Zoran Mitrović” u Rogatici otvorena je senzorna soba namijenjena osobama s poteškoćama, naročito djeci, saopćio je UNDP-a.

Nabavkom neophodne opreme, uz fizijatrijsku ambulantu i usluge logopeda, osigurani su uslovi za besplatne tretmane za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju.

- -

Oko 150 djece i omladine koristit će usluge senzorne sobe, logopeda i fizijatrijske ambulante.

Realizacija projekta trajala je pet mjeseci.

Senzorna soba je interaktivni prostor s odgovarajućom opremom kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje.

Oprema koja je dio senzorne sobe potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

- -

Ovakve sobe postoje u svega nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su viša koordinatorica u Sektoru za upravu u Ambasadi Švicarske u BiH Alma Zukorlić, voditeljica ILDP projekta iz UNDP-a BiH Aida Laković Hošo, kao i općinski načelnik Milorad Jagodić.

Ukupna vrijednost projekta je 57.727,46 KM. Vlada Švicarske je u Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), projekat finansirala s 43.000 KM, a Opština Rogatica sufinancirala s 14.727,46 KM.

Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP) pomaže uspostavu i jačanje funkcionalnog sistema planiranja i upravljanja razvojem na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou te kvalitetniju provedbu javnih politika doprinoseći sveukupnom razvoju BiH.

Prilikom ceremonije otvaranja senzorne sobe, načelnik Rogatice Milorad Jagodić je naglasio nastavak uspješne suradnje te opštine sa Švicarskom ambasadom i UNDP-om.

– Danas je, nažalost, sve više djece s poteškoćama u razvoju kojima je potrebna ovakva pomoć. Mi smo prepoznali njihove potrebe te smo stoga kandidovali upravo ovaj projekt za finansijsku podršku putem ILDP-a kako bi se unaprijedio kvalitet života djece s poteškoćama u razvoju – načelnikove su riječi.

Direktor Doma zdravlja u Rogatici dr. Siniša Milješić navodi da je ta ustanova osigurala prostor za smještaj opreme i da će biti osiguran i stručni kadar.

Voditeljica Projekta integriranog lokalnog razvoja Aida Laković Hošo je navela da je potreba za realizacijom ovakvog projekta isticana u procesu izrade Strategije razvoja u opštini Rogatica.

– Nadamo se da će se ovakvi vidovi podrške provoditi i u budućnosti, a posebno u pravcu osiguravanja šire sistemske podrške, kako bi se s djecom s poteškoćama u razvoju radilo prema najsavremenijim metodama i na taj način doprinijelo njihovom sticanju neophodnih vještina – naglasila je Laković Hošo.

Projekat je realizovala Opština Rogatica u saradnji s Udruženjem za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama „Rastimo srećno“ Rogatica i Domom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“.

Opština Rogatica priključila se ILDP projektu u 2017. godini. Projekat je Opštini pružio stručnu podršku za izradu Strategije razvoja opštine Rogatica 2018.-2027., usvojene 2018. godine, kao i podršku za uspostavu opštinskih struktura za upravljanje razvojem i provođenje razvojnih procesa.

ILDP je zajednički projekat Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

 

Fena

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...