Iz Idliba ka turskoj granici za dva dana izbjeglo još blizu 36.000 civila

Preporučujemo

Najmanje 36.000 civila u protekla dva dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika, civili iz deeskalacijske zone Idlib migriraju u mjesta na sirijsko-turskoj granici.

- -

Riječ je o civilima koji bježe iz zapadnih i južnih periferija deeskalacijske zone Idlib.

Šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj za AA je kazao da se ta organizacija bavi evidentiranjem migracija u Idlibu i da su zabilježili da je u protekla dva dana najmanje 36.007 ljudi, odnosno 11.691 porodica napustilo svoje domove i uglavnom pobjeglo u mjesta u pograničnom pojasu.

On je kazao da je od početka novembra prošle godine iz deeskalacijske zone Idliba, koja uključuje i krajnje zapadne periferije Halepa, u pogranični pojas izbjeglo blizu 450.000 civila.

Izbjegli iz Idliba u pograničnom pojasu borave u lošim šatorskim naseljima i čekaju međunarodnu pomoć koja im je prijeko potrebna. Dio izbjeglica spas traži u mjestima koja su na sjeveru Sirije oslobođena tokom antiterorističkih operacija “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“.

- -

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno je više od 1,3 miliona ljudi. U napadima je ubijeno najmanje 1.600 civila.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...